NORAHOOIJER.NL

  COMPUTER

nabokov, The Original of Laura

De veelbesproken, op steekkaarten nagelaten roman The Original of Laura van Vladimir Nabokov (1899-1977) heeft op 3 november het licht gezien in een Engelse en Nederlandse editie.
Zoon Dimitri, die de nalatenschap van zijn vader beheert, besloot pas na lang wikken en wegen om het onafgewerkte Laura uit te geven. De kwestie zette de internationale letterenwereld geruime tijd in rep en roer. Vladimir Nabokov had namelijk vlak voor zijn dood gevraagd de 138 notitiekaartjes van het boek in wording te verbranden, iets wat eerst weduwe Véra en later zoon Dimitri niet over hun hart konden krijgen

Laura draait, aldus De Bezige Bij, om "de corpulente wetenschapper Philip Wild en zijn huwelijk met de slanke, wispelturige en promiscue Flora. Het is een briljante meditatie over de liefde en de dood en bevat alle ingrediënten die het werk van Nabokov zo geliefd maken."

De Engelse editie heeft de steekkaarten ook in een facsimile gereproduceerd, met een transcriptie op de tegenoverliggende pagina. Alexis Kirschbaum, uitgeefster van Penguin Classics, rondde persoonlijk de deal met Dimitri af en liet weten dat "het zeer emotioneel was omdat hij decennia erover deed om te beslissen wat hij ermee zou doen." Kirschbaum vindt de roman zowel donker als komisch, en zei dat het boek draait rond "wat het betekent jezelf te haten en te willen verdwijnen." "Het is zeer interessant om zijn handschrift te zien en zijn proza te lezen - niet noodzakelijk zeer gepolijst, maar je kunt flinters van genialiteit zien in alles wat hij schrijft," aldus Kirschbaum.

zie 'exposities'